Perlit a mezőgazdaságban


A mezőgazdasági termelés állandó gondjai
A termőföld nehezen felújítható természeti kincs, amely élelmet és fogyasztható vizet biztosít az ember számára.

 • Az ipari mezőgazdaság módszereivel a szántóföld túlzott kihasználása,
 • A nehéz mezőgazdasági gépekkel való szántóföld megmunkálása is rongálja a termőföld minőségét,
 • Egyoldalú gazdaság
 • Olyan mérgek és műtrágyák használata, amelyeknek az alapja kő,
 • Az állandó öntözőrendszer alkalmazása trágya adagolása nélkül,
 • A növényi maradványok eltávolítása szegényítik a termőföld tápanyagát.
Hosszú távra, a termés csökkenése és a termőföld tápanyaghiánya következhet be. Ebből kifyolólag, a természetbaráti módszereknek fontos szerepük van az előrehaladott mezőgazdasági termelésben. Egyik fő tényező a perlit és annak használata a mezőgazdasági termelésben.


A Perlitről...
A nyers – perlit a természetben előforduló vulkanikus kőzet. A gyártási folyamat során, magas hőmérséklet hatására térfogata megnövekszik és megváltoztatja belső szerkezetét. Duzzasztott perlit keletkezik amely fehér színű, légcellákban gazdag, nagy pórustérfogatú és aránylag kis fajsúlyú. Az így kapott perlit szemcsemérete, a felhasználó igényétől függően 0 ÷ 4 mm, és kertészeti vagy agroperlitnek nevezzük.


Az Agroperlit tulajdonságai
Agroperlitet kiváló tulajdonságok jellemzik jellege és gyártási folyamata miatt:
Magas levegőfelhalmozó
A perlitet a talajba keverjük, így az porhanyósabb lesz, a gyökérzethez pedig könyebben eljut a víz és a levegő.
Kiválóan tárolja a víz és az oldott anyagokat
Jó nedvességfelszívó és tartó, tárolja a feloldott anyagokat a talajból, amelyeket később fokozatosan és könnyebben hozzájuthat a növényekhez.
Tartós anyag
Kémiai semlegessége miatt, a perlit stabil anyag, nem vegyül a műtrágyák oldatával, növényvédő szerekkel stb.
pH semleges
A perlit pH-ja semleges vagy enyhén lúgos anyag, ezért többfajta növény számára nagyon megfelelő.
Gátolja a patogén mikroorganizmusok fejlődését
Fizikai és vegyi tulajdonságaiból kifolyólag megakadályozza, hogy a növény fejlődésére káros hatással lévő élősködők jussannak be a talajba.
Természetbarát
Nincs káros hatással a környezetre felhasználása és tárolása során
Egészségileg biztonságos
Nem tartalmaz nehéz fémeket, illetve egyéb olyan anyagokat, amelyek veszélyeztetnék az ember egészségét.
Agroperlit mint szervetlen termőföld - nemesítő
A perlitnek, mint szervetlen termőföld - nemesítőnek, pozitív hatásai vannak mint gazdasági és ökológiai, valamint mezőgazdasági előállítás szempontjából is.
Agroperlit talajba való adagolása javítja a víz és a levegő szabályozását
Makro téren (nagy sivár és egyéb földterületek), valamint mikro szinten is (intenzív termelés zárt helyiségekben).
A növények termeszthetők:
Agroperlit a következő talajfajtákkal való keverékében (föld, humusz, homok, tőzeg...). A termesztett növények nedvességigényeitől függően, arányosan keverik az Agroperlitet és a kiegészítőket.
Az ilyen keverékeket a következőkre haználják:
 • Dísznövények és zöldségfélék gyökereztetésére
 • Dísznövények és zöldségfélék palántájának termesztésére
 • Díszcserjék és fák nevelésére és szaporítására
 • Cserjék nevelésére és szaporítására
 • Pázsit és tetőkertek talajának javítására
 • Gombatermesztésben
 • Szőlő és cserepes virágok termesztésére és szaporítására...

Tiszta Agroperlitben – Hidropónia
A hidropónia a növények talaj nélküli termesztése, vagyis a gyökérzet tiszta vízoldatban vagy semleges altalajban van. Agroperlit steril és semleges közeg amely ideális a hidropónikus termesztésre, mivel nem változtatja meg az öntözőoldat tulajdonságait. Hidropónikusan, perlitben való termesztés előnyei, hogy könnyen ellenőrizhető a gyökérzet körül optimális nedvesség, a tápanyagok és az oxigén mennyisége. Agroperlitben lévő termesztésnél hidropóna által, a növények fejlődésére kitűnő oldatot biztosíthatunk, hogy ne használják energiájukat a nagy gyökérzet kiépítésére. Növénytermesztés a talajban egy fejletebb gyökéryet kialakulása és kisebb hozam előfeltételei, mert a növény energiát fogyaszt a gyökérzetének kifejlődésére, hogy megtalálja a vizet és ásványi anyagokat a növekedésére. Ebből kifolyólag a hidropónikus termesztésnek nagy előnye van, mert a vizet és a műtrágyát észszerűbben lehet felhasználni, valamint az oldatot ujrahasznosítani előzetes szűréssel az ún. zárt öntözőrendszereknél. Agroperlitet több éven keresztül is fel lehet használni, azzal hogy minden termesztési ciklus befejeztével fertőtlenítik azt. Növényeket hidropónikusan termeszteni bármely területen lehetséges, mert az nem függ a talaj minőségétől. Ilyen termesztés által ki van zárva a káros anyagok bejutása a földbe. Agroperlitben a gyökérzet kártevőinek nincsenek életfeltételei.
Műtrágyák és növényvédő szerek hosszantartó hatása
Könnyen felszívódó és nedvességtartó tulajdonságaiból kifolyólag, a perlitszemcsék felszívják a trágyaoldatot és a növényvédőszereket, illetve a talaj felesleges víztartalmát. Amikor a talaj nedvességtartalma csökken, a perlitszemcsékből kiszivárog a felszívot oldat és ezáltal biztosítják a növény gyökérzete körüli kedvezőbb nedvességtartalmat. Ugyanez a folyamat megy végbe az ásványi alapú műtrágyaoldatoknál és a növényvédőszereknél mint pl. a gyomirtók, a rovarirtók esetében is. A perlitszemcsék a vízzel együtt tárolják az említett anyagokat. A talaj nedvességtartalmának csökkenésekor, a perlitszemcsékből a nedvességgel együtt kiszivárognak az oldott anyagok is.
Agroperlit mint trágya – kiegészítő
Az állattenyésztésben az állatok részére “lepedőként” használják, mert jó nedvszívó és jobb higiéniai feltételeket biztosít. Perlitkeverékkel előállított műtrágya gazdagítja a termőföld ninőségét.
Új ásványi alapú műtrágyák gyártása, amelyekben az ásványt a perlitszemcse biztosítja
A műtrágyák előállításában, a perlitet ásványi anyagok töltőanyagaként is használják, mint kalcium – karbonát (Ca - CO3) helyettesítőjeként. A perlit egyszerű szervetlen, összetett vegyes szervetlen és összetett szervetlen műtrágyák, valamint különleges szervetlen műtrágyák előállításában is felhasználható. A perlit minőségének és tulajdonságainak köszönhetően, az NPK (N-nátrium P-kén K-kálium) műtrágyák összetételének aránya 15:15:15 helyett 25:25:25 lenne, ami azt jelenti, hogy az eddigi 50 kg-os helyett (22, 5 kg ásvány) 30 kg-os csomagolásban jelenne meg ( 22, 5 kg ásvány). Ezzel a szállítási díj egységenként jelentősen csökkenne és egyszerűbb lenne a csomagolások kezelhetősége. A nagyobb fogyasztók számára biztosítanánk a nagycsomagolású termékeket.
A műtrágya hosszantartó hatása
A perlit elsődleges tulajdonsága, hogy a szemcséi magában tartják a nedvességet az oldott anyagokkal együtt, majd fokozatosan és könnyebben hozzájuttatja azokat a növényekhez. Ezáltal a műtrágya hosszantartó hatása érhető el.
A növényvédőszerek hosszantartó hatása
Mint a szervetlen műtrágyáknál, ugyanúgy ebben az esetben is a perlitet növényvédőszerek alapjaként is fel lehet használni, aminek következtében a növényvédőszereknek is hosszantartó hatása lenne.
A természetes trágya hatásának megváltoztatása, a föld víz és levegő összetételének értelmében
A természetes trágya ásványi anyagokkal gazdagítja a termőföldet, ezáltal a talaj összetétele is minőségesebb lesz. A természetes trágya csökkenése magával vonja azt a következményt, hogy öntözőrendszer nélkül is rosszabb a humusz tartalma. Az termőföldek más módszerekkel való megmunkálásával megszakad a humuszréteg megújulásának folyamata a növénymaradékokból, ezáltal megváltozik a talaj összetétele is. A perlit mint ásványi anyagok töltőanyaga, pozítivan hathat a föld összetételére.


A minőséges termőföldek területének kiszélesítése
Mivel a minőséges termőföldek ára növekszik, az állam érdeke az, hogy a termőföldek területét gyarapítsa. A perlit felsorolt tulajdonságainak köszönhetően, az ásványi alapú műtrágyáknak és a természetes trágyáknak hozzáadásával, a rétek és a nehéz termőföldek minőségének javítása, valamint a kihasznált területek helyreállítása érhető el.


Az öntözőrendszeres termelés következményeinek megelőzése
Az állam érdekében az áll, hogy növelje az öntözőrendszeres termelést, viszont annak negatív következménye által a földből az ásványi anyagok gyorsabban kihasználódnak.
Az állandó öntözéssel, a termőföld felső rétegéből kimosódnak az ásványi anyagok
Az öntözőrendszer állandó használatával igenis évente három – négy vagy több termés szedhető le egy termőföldről, de ezáltal a föld minőségét rombolja. Az állandó öntözés használatával a föld mélyebb rétegeiből is kimosódnak az ásványi anyagok, mivel gyorsan oldódnak a vízben. Ilyen termesztési módszerek alkalmazásával, a termőföld veszíti a minőségét és rosszabb termések előfeltételei.
A föld mocsártalanítása és szikesítése
A vízzel borított földterületből a levegő teljesen kiszorul a gyökérzet körül, csökken a mikroorganizmusok mennyisége és a szerves anyagok ásványosítása. Mindennek következménye a rossz gyökérzet és a növény fejlődésének lemaradása. A szikes földben felhalmozódnak a káros anyagok, amelyek a többéves öntözés következményei. A szikes föld végülis lúgos földdé alakul, így mindkét folyamat káros hatással van a föld minőségére vonatkozóan.
A föld nedvességtartalmának romlása
Az állandó öntözéssel a föld teljesen elveszíti a minőségét, így képtelen lesz átengedni a vizet. A humusz veszít a minőségéből, ha az ásványi alapú műtrágyák mellett nem adják hozzá a szerves műtrágyát is. A perlit szerves műtrágyákkal, valamint természetes trágyákkal való alkalmazása által mindezeket a negatív következményeket, vagyis a termőföld minőségének rombolását megállíthatják még az öntözőrendszerek alkalmazásánál is.