PERLIT – FELHASZNÁLÁSA AZ ÉPÍTÉSZETBEN


Jelenlegi tendenciák a tervezésben és az építészetben az energiahatékonyság, a környezeti etika és a természettel való harmónia elveit tartják tiszteletben. Azonban a lobbisták és a politizálás befolyása téves megoldásokat hozhatnak az ember egészségére tekintve és a közérdek terén. A temérdek építészeti anyagokat, amelyeket a piacon felkínálnak, jó marketing tevékenységek követik és ezáltal a kiváló minőségű építészeti anyagok iránt csökken az érdeklődés.

Az építészeti anyagoknak hosszantartóaknak kell lenniük, valamint, hogy ne károsítsák a környezetet, hogy ésszerűen és eredményesen használják fel az enegiát és a vizet, ne legyenek mérgezőek és ne bocsátsanak ki káros vegyi anyagokat és sugarakat, hogy a vízpára diffúzióját biztosítsák, hogy a belső hőmérséklet optimális mértékben legyen tekintettel a lakók egészségére, hogy jó zajszigetelők legyenek, hogy olyan környezet jőjjön létre, amely nincs kihatással a természetes ionizáció, a mágneses mező és más elektromágneses tényezőkre, valamint hogy tűzállóak és gazdaságosak legyenek. A gyakorlatban viszont tanúi vagyunk annak, hogy a marketinges információk miatt a befektetők olcsó építészeti anyagokat választanak. Ha közben még valahány “kérelmet” is sikerül biztosítani, az már igazi siker.

A hatékony és gazdaságos építés céljából a befektetők elhanyagolnak néhány fontos tényezőt, melyeket az építészeti anyagok kellene, hogy teljesítsenek. A gyors építésben olyan anyagokat használnak, mint pl. a EPS lap, OSB lap, gipszkarton lap, PVC fólia, ásványgyap… Ha tudjuk hogy a EPS lap nem hosszantartó, nem villámhárító, nem tűzálló és nem fogja vissza az UV sugarakat, nem védi az épületeket a rágcsálóktól, hogy a EPS lappal befedett házak “nem lélegeznek”, akkor feltehető a kérdés, hogy valóban ajánlatos-e mint anyag a EPS lap az építészetben? Ha tudjuk hogy az ásványgyap, a fenolos és a formaldehides gyanta, valamint olyan porszemcsék jelenléte, amelyek 3 mikron nagyságúak, a tüdőben rákos elváltozást képezhetnek, feltehető a kérdés, hogy egészség szempontjából ajánlatos-e mint anyag az építészetben az ásványgyap? Ha tudjuk, hogy a szendvics falak, amelyek OSB lapból készültek, amely igazi “ökológiai bomba” és mérgező anyagok forrása, a gipszkarton lapok, melyeknek tízszeresen kisebb a páratartalom szabályozási képessége a helyiségben a klasszikus habarcstól, feltehető a kérdés, hogy ajánlatos-e az építészetben az ilyen anyagokat alkalmazni?

Mi a Termikában, Nagybecskereken, olyan anyagot gyártunk, amely megfelel azon követelményeknek, melyeket szükséges hogy teljesítsenek az építészeti anyagok. Építészeti anyagaink hosszantartóak, nem károsak a környezetre, biztosítják az ésszerű és eredményes energia és víz használatát, nem mérgezőek, nem bocsátanak ki káros vegyi anyagokat és sugarakat, biztosítják a páradiffúziót, a belső hőmérséklet optimális mértékben legyen tekintettel a lakók egészségére, hogy jó zajszigetelők legyenek, olyan környezet jőjjön létre, amely nincs kihatással a természetes ionizáció, a mágneses tér és más elektromágneses tényezőkre, valamint hogy tűzállóak és gazdaságosak legyenek. Építészeti anyagaink perlitből készülnek, amely a természetben előforduló vulkanikus kőzet. Feldolgozása folyamán őrölik, valamint duzzasztanak 900 °C hőmérsékleten. A perlitet, amelyet az építészeti anyagaink gyártásában használunk tűzálló és iners, pH-ja semleges, stabil és nem bocsát ki káros vegyi anyagokat és sugarakat. Perlit alapú temékeink egészségileg biztonságosak, mert többek között az élelmiszeriparban is felhasználják mint pl. víz, bor, üdítők, olajak szűrésére, valamint az állatok eledelének előállításában is. Könnyű betonainknak, a Superbet 1-nek, Superbet 3-nak, valamint minden egyes habarcsainknak kiváló hőszigetelő tulajdonságuk van, magas hőmérsékletettűrő képeségűek (1000°C-on felül). tűz elleni tartóságuk, hosszantartásuk, egészségi és ökológiai megbízhatóságuk is. Könnyen felhasználhatók. Eladási hálózatunknak köszönhetően könnyen beszerezhetők. Közelebbi információk termékeinkről honlapunkon találhatók.


Perlit – Az építmények megvédője a tűz ellen
Az utóbbi időben több olyan eset volt úgy az épületekben, mint a szórakozóhelyeken, amelyek EPS lappal voltak bevonva, hogy tűz esetén emberek vesztették életüket és nagy anyagi károk keletkeztek. Mindez arra utal, hogy be kell szüntetni a könnyen gyúlékony és önkioltó anyagok használatát az építészetben, A tervezőknek arra kell gondolniuk, hogy nem olcsó és rossz minőségű anyagból építsék fel a lakásokat, ahol az ember életének 2/ 3 – át tölti, mert így rejtett veszélyeknek lesznek kitéve a lakók. Mindez annak a következménye lehet, hogy a tervezők nincsenek tudatában az építészeti anyagok minőségével. Közismert, hogy a EPS lap önmagától is meggyullad, még tűz jelenléte nélkül is ( kb. 450°C hőmérsékleten). A szakirodalom is arra mutat, hogy az olvadt EPS lap a beton panelban, ha a földre esik, önmagától is meggyullad kb. 20 percen belül. Vajon lehetséges-e tűz esetén 20 perc alatt kilakoltatni egy épületet? Ha az emeletek közti részek tűz ellen védetlenek, akkor a tűz hatása veszélyes. Magas hőmérsékleten a kábelek megnyúlnak, a bevitt nyomóerő csökken, az emeletek közti rész süllyed és magával húzza a többi részt is. A tervezésnél figyelembe kell venni azokat a következményeket, amelyek tűzveszély esetén keletkezhetnek.


Hőszigetelés - Perlit az építészetben
Világszerte az építészetben legelfogadottabb módszer, hogy természetbarát anyagokat használjanak fel. Így a perlit vezető szerepet kapott. A perlit felhasználható:
 • falak hőszigetelésére
 • habarcsok a homlokzat hőszigetelésére
 • a perlit használata ajánlatos a szendvicsfalak töltőanyagaként is
 • a homlokzati falak hőszigetelése - befúvással, mint töltőanyag
 • tűzálló ajtók készítésénél és tűzfalak építése
 • padlózat és mennyezet hőszigetelése
 • hőszigetelő könnyű betonok beépítése
 • száraz hőszigetelő padlózat kidolgozása
 • hőszgetelő rétegként a sima tetőzeteknél
 • kémények és kémény rendszerek hőszigetelése
 • műkő gyártásánál
 • téglaégető és szárító kemencék hőszigetelése