SUPERMAL
SUPERMAL Perlit alapú hőszigetelő habarcs

  • Könnyű beépítés
  • Maradandó minőség
  • Hosszantartó

VAKOLÁSRA VALÓ ELŐKÉSZÜLETEK
Az építészeti szabványok szerint, az alap előkészítése olyan folyamat, amely megelőzi a vakolást, azzal a céllal hogy jobban tapadjon a habarcs a falra. A tégla vagy blokk falaknak teljesen tisztáknak kell lenniük, habarcs maradék, poros és zsíros felületek nélkül. A fúgákat előbb meg kell tisztítani a felesleges habarcstól. Ugyanez az eljárás vonatkozik a betonfalakra is. Minden fal konstrukcióra a következő keveréket kell rávinni fecskendezéssel: víz, cement, homok és gördülőkavics. Ennek a rétegnek szilárdnak és rücskösnek kell lennie, hogy tartós alapot biztosítson a habarcsnak. Figyelembe kell venni, hogy ez az eljárás meg kell hogy előzze a vakolást. Ytong gyártójának használati utasításait figyelembe kell venni mielőtt a habarcsot rávinnénk az Ytong-ra.


SUPERMAL
Olyan habarcs, amelyet max. 10 centiméter vastag rétegben vihetünk fel. Lehet kissebb vastagságú is. Fontos megemlíteni, hogy a SUPERMAL alapra való felvitelekor és a habarcs rávitelét megelőzően olyan keverékét fecskendezünk, amely bisztosítja a falra való tapadást, és erre a friss habarcsot tesszük.


A SUPERMAL ELŐKÉSZÍTÉSE
A 100 literes keverőbe beleöntjük a zsák tartalmát és szárazon 1 percig keverjük, majd hozzáadunk 13-15 liter vizet. A víz mennyisége elegendő, egy 2-3 perces keverés után hogy homogén (összeálló), habszerű masszát kapjunk. A keverést ajánlatos az előírt időpontig végezni.


A SUPERMAL BEÉPÍTÉSE
Az falak vakolására előírt utasítás szerint kell előkészíteni az alapot, amelyet vakolni kell. Az alapot alaposan benedvesíteni (néhányszor vizezzük). Ha nem eléggé nedves a fal, előfordulhat, hogy a habarcs “beforrósodik”, majd lehullik. A vakolásra szánt felületre léceket helyezünk amelyek a vakolási rétegnek megfelelnek. Ezek az ún. “vezetők” és lehetnek fából vagy fémből. Az elkészített fecskendőt a nedves falra visszük. Amíg nedves a felület, a “vezetők”-höz viszonyítva 1 cm-rel vastagabb habarcsréteget viszünk rá. Ha a falra vitt fecskendő veszíti a fényét, akkor megállunk a habarcs rávitelével és újabb fecskendőzést végezünk a már megszáradtra, majd folytatjuk a habarcs rávitelét, a vakolást. A két “vezető” közti habarcs felesleget fém kaparóval eltávolítjuk úgy, hogy 45°-os szögben rátámasszuk a “vezetőkre” és egy mozdulattal lentről felfelé húzzuk és elsímitjük a habarcsot. Finom simítás vagy habarcs hozzáadás nem szükséges. Ajánlott minden második mezőt vakolni a “vezetők” közt. A lécek vagy “vezetők” eltávolítása után azok a mezők, amelyek elsőként lettek bevakolva a kihagyott mezők léceiként szolgálnak. A vakolásnál kihagyott mezőknél fontos, hogy a fecskendő odajusson a már bevakolt mezők oldalára is.


FONTOS TUDNIVALÓK
  • A habarcsot a homlokzattól lefelé visszük fel.
  • A perlites habarcsba tilos homokot vagy más anyagot tenni.
  • Nem szabad más fajta habarccsal símitani.
  • A beépítés feltételei: +5 °C-tól + 30 °C-ig; a homlokzatot árnyékolással védjük a közvetlen napfénytől; erős szél esetében nem ajánlott dolgozni vele.
  • A kész szárazonkevert habarccsal való munkánál a keverőbe feltétlenül bele kell önteni a csomagolás teljes tartalmát, vagy minden zsákot, ha nagy gépkeverőről van szó.